Káva, která zvyšuje náš energetický potenciál
Káva je rozšířený a populární horký nápoj a pro lidský organismus je zdravá díky antioxidantům. Jejich účinky jsou až 500 x větší než u vitaminu C. Káva nám pomáhá, abychom se cítili méně unavení a zvýšili svou úroveň energie. Díky kofeinu, reálně nejběžněji užívané psychoaktivní látce na světě. Některé studie prokázaly zvýšení různých aspektů fungování mozku, jako je paměť, dobrá nálada, bdělost na hladina energie. Pomáhá nám spalovat tuky a kofein se objevuje jako doplněk téměř v každém komerčním přípravku určeném pro hubnutí. Je prokázáno, že pomáhá spalovat tuky studiemi, a zvýšení rychlosti metabolismu je až o 3 až 11 %.
Tekutý životabudič snižující riziko chorob
Kofein zvyšuje adrenalin a připravuje tělo na intenzivní fyzickou námahu. Naší fyzickou výkonnost může zlepšit v průměru o 11 až 12 %. Cukrovka neboli diabetes postihuje na celém světě asi 300 milionů lidí, kdy je typické zvýšení hladiny cukru v krvi. Lidé, co pijí kávu, mají prokazatelně o 23 až 50 % nižší riziko vzniku cukrovky než u těch, co kávu nepijí. Alzheimerova nemoc zatím nenašla žádný lék. Záleží na tedy na prevenci pro snížení rizika onemocnění. Podle studií totiž může pití kávy snížit riziko vzniku choroby až o 65 %. Parkinsonova choroba je na tom s léčbou stejně. U věrných konzumentů kávy se snižuje riziko nemoci o 32 až 60 %. Cirhóza jater a její riziko vzniku se snižuje u 4 šálků kvalitní kávy denně až o 80 %.
Káva a psychika
Káva podle výzkumů chrání i proti několika druhům rakoviny, například jater, tlustého střeva a konečníku. Až o 40 % konkrétně u rizika rakoviny jater. Deprese byla zkoumána ve studii Harvardské univerzity. Ženy, které pijí alespoň 4 šálky kávy denně, měly o 20 % snížené riziko vzniku deprese. Další studie došla dokonce k závěru, že u více než 4 šálků denně je o 53 % méně pravděpodobné spáchání sebevraždy. Káva nám také prodlužuje život. U konzumentů kávy je méně pravděpodobný vznik mnoha nemocí a tím nám káva pomáhá žít déle. Studie prokázaly, že jejím pitím se u mužů snižuje riziko smrti o 20 %, u žen až o 26 %. Účinek je obzvláště silný u diabetiků 2. typu. Káva má být kvalitní, filtrovaná, nejlépe preso.