Fialová pole od obzoru k obzoru: Odpočinek najdete v Provence

Milujete levanduli? Pokud vás nenechává chladnými omamná vůně téhle léčivé bylinky, vydejte se do ráje, kde uvidíte fialová pole táhnoucí se od obzoru k obzoru. Ano, máme na mysli francouzskou Provence. Region Provence-Alpes-Côte d´Azur na jihovýchodě Francie je doslova balzámem na duši. Táhne se od Středozemního moře přes roviny Camargue až po údolí Rhôny a také horský masiv Vaucluse.

 

Obdivujte hrad

Fialová pole jsou v plném květu hlavně ve druhé polovině června, takže pokud toužíte se ve fialové záplavě doslova ztratit, letos už jste to prošvihli. Ale nevadí. Vyrazit do Provence můžete kdykoli. Není snad roční období, kdy by tady nebylo hezky. Září, kdy je zde ještě dost teplo, ale většinou už ne příliš horko, je výborným termínem. Kam byste se měli podívat? Doslova symbolem Provence je vesnice Les Baux de Provence, která sedí na vápencové náhorní plošině. Obdivovat zde můžete i nádherný hrad.

 

Ještě se stihnete vykoupat

Kdo rád relaxuje ve wellness, neměl by si nechat ujít návštěvu lázeňského městečka Gréoux-les-Bains. Své bolavé klouby si prohřejete ve zdejších termálních pramenech. Pokud byste se ještě letos chtěli vykoupat volně v přírodě, možná to stihnete v jezeře Esparron-de-Verdon. Jistě se najde ještě alespoň jeden horký den. Nadšenci pro historii by si měli vychutnat nádheru papežského paláce v Avignonu.  Najdete zde i českou stopu, a sice sochu císaře Karla IV.

 

Pochutnejte si na polévce z mořských potvor

Zkrátka nepřijdou ani vinaři, jste přece ve velmoci vína. Lahodný mok ochutnejte v Aubignanu v departmentu Vaucluse. K vínu to chce ovšem něco dobrého pro mlsné jazýčky. Typickým jídlem made in Provence je zeleninová ratatouille a také bujabéza, proslulá polévka složená z mořských plodů a zeleniny. Skvělou prý vaří kuchaři v Marseille, což nám ostatně připomíná, že byste si při své cestě Francií neměli vynechat tento nádherný přístav. Může tvořit příjemnou tečku za vaším výletem.

 

Zdroj: http://www.hedvabnastezka.cz/zeme/evropa/francie/10643-10-duvodu-proc-jet-do-provence-i-kdyz-nekvetou-levandule/

Radek Vávra

Radek Vávra

Redaktor magazínu Podnikmag.cz - Ing. Radek Vávra, věk 55 let. Obor: finance a investování je jeho prací a koníčkem již přes 20 let.

You may also like...